Keurslagerij Opstal

Een van de meest moderne slagerijen in de regio Pijnacker-Nootdorp is Keurslager Opstal. Klanten kijken hun ogen uit in de gastvrij ingerichte winkel in Winkelcentrum Ackershof. In de koelvitrine wordt een breed productassortiment gepresenteerd. Er is zelfs een Prego-hoek met versbereide maaltijden. In de winkel en in de werkruimtes is het altijd druk. Zo’n zestien mensen werken in het bedrijf onder leiding van de broers Kees en Rik Opstal.

Van generatie op generatie

Slagerij Opstal werd in 1976 door overname gestart door Kees en Riet Opstal. In 1977 werd de toen in de Stationsstraat gevestigde winkel verbouwd en in 1987 vond de eerste grote uitbreiding plaats. De winkel werd twee keer zo groot en uitgebreid met een worstmakerij en werkplaats. In 2001 verhuisde de winkel naar winkelcentrum Ackershof en nadat in 2012 Jamin het belendend winkelpand verliet vergrootte Slagerij Opstal de winkel met die vrijgekomen ruimte. Ad Ruigrok van Bloemendaal Ruigrok, heeft alle ontwikkelingen bij Slagerij Opstal van heel nabij meegemaakt. “Al voor mijn tijd was mijn vader de accountant en financieel adviseur van de oprichters en opvolgers van Slagerij Opstal en nu onderhoudt mijn zoon Danny de contacten. Bij beide bedrijven gaan de contacten van generatie op generatie over.”

Toename van gemaksproducten

Kees en Rik Opstal zijn trots op hun winkel, het mogen voeren van de naam ‘Keurslager’ en het recent verkregen Keurslager predicaat ‘Met Goud Bekroond’ voor hun spareribs en rookworst. Om dit predicaat te verkrijgen moeten de producten voldoen aan strenge eisen voor hygiëne en smaak en worden deze getest door een groep van onafhankelijke keurmeesters. Rik geeft aan dat vleesproducten weliswaar de basis vormen van het assortiment, maar dat er duidelijk trends waarneembaar zijn: “De afgelopen 20 jaren zien wij een grote toename van gemaksproducten als onderdeel van vleeswarenspecialiteiten. Daarnaast vormen kant-en-klare maaltijden een groot deel van onze omzet. Steeds meer bedrijven willen hun medewerkers bij overwerk een gezonde maaltijd serveren en wij spelen daarop in. Tevens leveren wij producten voor een veelzijdige barbecue. Trend is ook de invloed van televisiekoks. Mensen raken geïnspireerd door de TV en komen in de winkel die producten kopen.”

Actuele managementinformatie

De broers zijn continu in hun bedrijf aanwezig en ervaren dus direct hoe de verkoop gaat. Toch zijn zij blij met de cijferoverzichten die Danny Ruigrok maandelijks opstelt. Kees Opstal: “Wij weten uit ervaring wat de marge is op de producten en een blik in onze vriescel leert hoe de voorraad is. Toch hechten wij veel waarde aan de maandrapportages van Bloemendaal Ruigrok.” Iedere maand verzorgen zij de cijfers van Keurslager Opstal. Danny: ”Direct na ontvangst van de basisadministratie gaan wij aan de slag. Door een efficiënte en snelle verwerking kunnen wij snel rapportages opleveren. Per periode staan de actuele cijfers naast de cijfers van dezelfde periode van de voorgaande twee jaren. Ook rapporteren wij onze visie op de cijfers. Daarbij maken we ook zichtbaar dat naast inkoop en verkoop, bedrijfskosten zoals huisvestingskosten, verkoopkosten, marketingkosten en personeelskosten het resultaat beïnvloedt. Hierdoor kan Slagerij Opstal snel op ontwikkelingen anticiperen en wijzigingen in de bedrijfsvoering doorvoeren.”

Juridische en fiscale aspecten

Het gaat goed met Keurslager Opstal. Rik: “Een ondernemer die zit te slapen gaat steeds een stukje verder achteruit. Daarom houden wij alles goed in de gaten. Zelfs welke trends in restaurants gelden want even later komen de hobbykoks in onze winkel om het thuis na te kunnen doen.” Ad Ruigrok, zijn vader en zoon fungeren al jaren als klankbord voor Slagerij Opstal. Ad: “In situaties van overname, verhuizingen en verbouwingen zitten wij veelvuldig met elkaar om de tafel. Wij inventariseren alle juridische en fiscale aspecten. Als dat voorwerk goed gebeurt kan de klant weloverwogen beslissingen nemen.”

Kees en Rik Opstal geven aan tevreden te zijn over de jarenlange samenwerking met Bloemendaal Ruigrok. “Zij verzorgen onze complete personeels- en salarisadministratie en adviseren ons ook bij kwesties waar zakelijke en privéomstandigheden elkaar kunnen beïnvloeden.” Ad en Danny Ruigrok: “Om bedrijven en privépersoon een compleet plaatje te kunnen bieden is betrokkenheid en goed advies belangrijk. Daarbij: ken je klant en wees eerlijk tegen elkaar.”