Boerderij Hoeve Biesland

Midden in de polder in Delfgauw, tegen Delft aan, ligt Hoeve Biesland. Van oudsher een familiebedrijf. De biologische dynamische boerderij wordt geëxploiteerd door Jan en Mieke Duijndam en sinds 1 januari 2010 is Tim van Bregt medefirmant. Vanaf 2012 zorgt Linda Duijndam, de jongste generatie van de familie Duijndam, voor de groentewinkel. Hoeve Biesland is in 2010 klant geworden bij Bloemendaal Ruigrok, samen zitten ze regelmatig aan de keukentafel. Jan is een man met veel ideeën; een accountant die hem af en toe bij de les houdt past daar goed bij.

Bijzonder concept

Hoeve Biesland is niet alleen een gewone boerderij, het is ook een zorgboerderij waar hulpboeren een re-integratietraject doorlopen. Daarnaast is er een slagerij en een groentetuin met bijbehorende weilandwinkel voor de verkoop van streekproducten. Jan: “Dit alles is ontstaan omdat door stedelijke ontwikkelingen in de Randstad een boerderijbedrijf op de traditionele manier niet meer mogelijk was.” Jan heeft zich in het verleden bij de minister van Landbouw Gerda Verburg sterk gemaakt voor behoud van de polder in een stedelijk gebied. Hij presenteerde toen een visie ‘Boeren voor natuur’, de wijze waarop Hoeve Biesland zich nu manifesteert. Jan: “Met mensen die mij inspireren maken we het concept alleen maar sterker.“

Ad hoc schakelen

Vanaf het jaar 2012 gingen de ontwikkelingen razendsnel. Zo is een coöperatie gestart, waarin de exploitatie van de zorgboerderij, de slagerij en de groentewinkel plaatsvindt. En in 2015 is de Koeientuin gerealiseerd, een vrije uitloopstal waarin het dierwelzijn hoog in het vaandel staat. Bloemendaal Ruigrok is ingeschakeld bij allerhande zaken die bij deze ontwikkelingen horen. Van administratieve begeleiding tot het aanleveren van prognoses voor financiering en het bespreken daarvan met de bank. Daarnaast de advisering voor een juiste bedrijfsvorm en voor het samenwerken van ondernemers binnen een coöperatie.

“Deze mensen maken mijn gevoel”

Ad Ruigrok, accountant en vaste sparringpartner van Jan: “Het is zo’n bijzonder project, daar moet je goed met elkaar over praten en bekijken wat de mogelijkheden zijn. Zowel Jan en Mieke als de bank hebben een goede onderbouwing nodig, want het gaat om een flinke investering.” Jan: “Ik kan niet functioneren in mijn eentje, iedereen heeft zo zijn expertise en samen komen we er. Mijn gevoel moet daarbij kloppen en de mensen van Bloemendaal Ruigrok maken dat gevoel. Zij snappen waar ik heen wil, kennen de lokale ontwikkelingen en geven duidelijk aan als iets wel of niet kan. Veel vragen komen ad hoc op en door de korte lijnen is het mogelijk om snel te schakelen. Het resultaat tot nu toe mag er zijn.”