Het verbod op asbestdaken met een jaar uitgesteld

Het plan was dat het verbod zou ingaan op 1 januari 2024. Dit verbod is met een jaar uitgesteld tot 31 december 2024. Daken met asbest zijn in Nederland na 2024 verboden. De Tweede Kamer stemde dinsdag met brede steun in met een wetsvoorstel van de staatssecretaris. Het saneren van alle daken wordt nog een hele opgave. Op dit moment is er in Nederland nog ongeveer 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. In 2016 is bijna 10 miljoen vierkante kilometer gesaneerd, vorig jaar 10,8 miljoen en dit jaar zal uitkomen op zo’n 12 miljoen.
  
Eerder werd 75 miljoen euro vrijgemaakt voor particulieren en bedrijven om hun asbestdaken te vervangen. Deze subsidiepot is op 5 miljoen euro na leeg. De Kamer pleitte dinsdag voor een nieuwe regeling voor ondernemingen en individuen die de vervanging niet zelf kunnen betalen. Daarover moet de staatssecretaris nog dit jaar duidelijkheid verschaffen.

Onder meer de Vereniging van Asbestverwijderende Bedrijven denkt dat het verbod per 2025 onhaalbaar is. Er zou te weinig tijd en geld voorhanden zijn om alle daken te vervangen. Meerdere organisaties waarschuwen dat het verbod kan leiden tot een groei van illegale asbestverwijderaars, die daken saneren zonder milieu- en veiligheidsvoorschriften in acht te nemen.

Sinds 1993 is het al verboden om asbest te gebruiken in de bouw. Alle nog bestaande daken met asbest in Nederland zijn momenteel dus minimaal 25 jaar oud.

Bron: Wed, 17 Oct 2018 10:34:37 +0100